File de jurnal: ce povești spune Finlanda

Ai spune ca o țară nordică precum Finlanda este un ținut neprietenos, dominat de gheață și întuneric. Și eu am crezut același lucru, dar excursia pe meleagurile finlandeze mi-a dovedit că și o țară nordică te poate întâmpina, într-un fel… cu căldură!

Finlanda

Finlanda nu este o țară bătută de crivăț sau viscol. În plus, este un ținut care-și poartă cu mândrie pădurile de conifere, întinse de la un capăt al graniței la celălalt, păduri care sunt respectate cu sfințenie și care reprezintă o bogăție în această mică parte de continent.

Finlanda are o atmosferă care te poartă foarte ușor pe tărâmuri imaginare și te poate face să compui povești care să-și desprindă ușor firul narativ de orice urmă de realitate. Este suficient să viziezi fortăreața Suomenlinna, întinsă pe un grup de insule adormite sub zăpadă pe timp de iarnă, dar încărcate de verdeață pe timp de vară. Are o poveste nu foarte veselă, petrecută în anii 1700, dar numeroasele drumuri și galerii pe care le poți explora în prezent și panorama pe care ți-o oferă, o transformă într-un colț de Rai.

FingerporiDeși sunt o iubitoare de țări calde, am apreciat câteva lucruri pe care din păcate acestea nu prea le au, dar aici le-am găsit: organizarea impecabilă, frumusețea și modul de aranjare a cartierelor – case răsfirate, astfel încât să ofere o priveliște plăcută vizitatorilor, dar și intimitate locatarilor, sau simplitatea și curățenia clădirilor ce combină stilul nordic cu cel sovietic.

În loc de povești cu crăiese ale zăpezilor, am învățat mai mult povești de viață, simple și reale. În unele privințe, ele seamănă cu ale noastre. Dar oamenii parcă nu au multe în comun. Am rămas cu impresia că sunt făcuți din alt aluat, dintr-o “făină” care nu prea se găsește la noi. Chiar dacă un aer melancolic planează inevitabil asupra Finlandei și locuitorilor, ei reușesc să introducă în viața lor optimismul și umorul, chiar și când noaptea este groaznic de lungă și efectele ei sunt apăsătoare. Ca dovadă, am adus cu mine o “mostră” de umor, sub forma unei cărticele de benzi desenate. În limba engleză, bineînțeles. :)

O țară sau un loc pe care decizi să-l vizitezi, poate spune povești mai interesante decât te-ai fi așteptat. Fie că sunt scrise sau nu, cu siguranță merită să le asculți, mai ales când nu ai prea multe ocazii să te reîntâlnești cu ele.

 

Sursa: http://blog.serialreaders.com/2016/02/file-de-jurnal-ce-povesti-spune-finlanda/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+TheClubOfSerialReaders+%28The+Club+Of+Serial+Readers%29

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s