The project of PIN 14 / Proiectul de interes naţional PIN 14

Copiii români repatriaţi sau victime ale traficului de fiinţe umane

vor beneficia de servicii specializate

Mai mult de 20% din victimele traficului au vârste mai mici de 18 ani. În anul 2003, prin Ministerul de Interne au fost repatriaţi peste 1000 de copii. Deoarece în România nu exista servicii specializate pentru protecţia victimelor traficului, Salvaţi Copiii în cooperare cu ANPCA şi Direcţiile Judeţene de Protecţie a Copilului, va contribui la deschiderea a 10 centre de protecţie pentru aceşti copii, în Bucureşti şi alte judeţe ale ţării: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Galaţi, Satu Mare, Bihor, Timiş, Arad. Aceasta iniţiativă are loc în cadrul proiectului de interes naţional (PIN 415), Servicii de asistenţă şi reintegrare pentru copiii victime ale traficului de fiinţe umane şi neacompaniaţi, proiect coordonat de organizaţie.

Pe lângă activităţile de organizare a centrelor, Salvaţi Copiii pregateşte echipele multidisciplinare care vor asigura activităţile specifice de protecţie, asistenţă, consiliere şi reintegrare socială a copiilor. Cursurile de pregătire se organizează în Moldova, Transilvania, Bucureşti, acoperind astfel toate zonele unde vor fi deschise centrele de protecţie în cursul lunii noiembrie. Primul curs va avea loc în perioada 14 – 15 octombrie la Suceava (Casa Albă, lângă Gura Humorului).

 

baie bucatarie camera camera-1 camera-2 geamuri-stanga-apartament iesire-curte-interioara intrare-bloc

Participanţii la cursuri sunt specialişti în psihologie, asistenţă socială, educatori şi jurişti care vor forma personalul centrelor. Acestora li se vor alătura reprezentanţi ai Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului, instituţie care va prelua centrele şi va continua activităţile începute în colaborare cu organizaţia. Pregătirea va fi realizată de specialiştii Organizaţiei Salvaţi Copiii, ANPCA şi ai Ministerul Administraţiei şi de Interne – Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate.